9 konverteringsdödare som kostar er pengar

Lisa Kindmark

Man blir lätt lite arbetsskadad när man jobbar med konverteringsoptimering, för när man väl börjar tänka CRO, är det lite svårt att stänga av den funktionen i hjärnan även om man är ledig.

Vi optimerar det som optimeras kan helt enkelt.

Och därför stöter vi ofta på konverteringsdödare när vi rör oss på internet privat.

Det brukar vara orsak till en hel del frustration, för de flesta är ärligt talat ”easy fixes” (som förmodligen kostar en hel del i förlorad konverteringsgrad och intäkter för företagen i fråga).

Så ska det inte behöva vara.

För visst är det lite tröttsamt att det här fortfarande är vardag på internet år 2018?

För att undvika att det här blir en frustrerad utläggning om hur dåliga många är på att optimera funktionen på sina hemsidor, så tänkte vi slänga in lite praktiska förslag på just ”just do it” ändringar som dramatiskt kan öka er konverteringsgrad.

Sen är det självklart upp till er om ni vill prova det eller inte (Tips – A/B-testa åtminstone innan ni låter varumärkespoliserna intala er annat).

 

1. CTA’s som inte syns

Det var inte länge sedan som vi raljerade över hur viktigt det är att använda sig av tydlig kontrast när man designar sina CTA’s (om du vill ha en konkret metod för att designa CTA’s som konverterar, hittar du inlägget här).

Med lärdomen om hur snabbt våra hjärnor bearbetar och rationaliserar innehållet på en sida så är det inte så svårt att förstå att vi behöver designa webbsidor där besökaren tydligt kan se vad den förväntas göra härnäst.

Med den kunskapen är det förvånande hur ofta vi har funnit oss själva desperat skanna en sida efter en CTA, bara för att inse att den har legat inom vårt synfält genom hela jakten.

En av de värsta bovarna?

*cue dramatic music*

Spökknappar, a.k.a. Ghost buttons.

Denna styggelse till fenomen tycks ha invaderat internet, och ja, visst de kan fylla en funktion, men ett stort problem är att många helt övergett traditionella CTA’s till fördel för dessa.

Angie Schottmuller (CRO-stjärnan bakom vår kontrastmodell för CTA’s) lyckades konkretisera det vi alla tänker:

”Ghost buttons drive me crazy. It goes against usability. The concept is a designer’s fantasy trend that should die.The only time I find this tactic useful is when a client insists on having two CTAs on the page, and I basically want one to disappear. Ghosted buttons have ghost conversions.”

Alltså, som Angie säger, ghost buttons fyller sin funktion: som en sekundär CTA som kan indikera ett visst mån av visuell hierarki till användaren.

Men visst, vill ni göra det svårare för en användare som är på väg att konvertera? Be our guest.

Bild:UX-movement

2. Konvertering under fold (Eller någon annanstans vi inte tittar)

Liksom ovan. Besökarna på er site ska inte behöva leta.

Det är troligt att era besökare landar hos er med ett uppdrag i åtanke – servera lösningen på deras problem/frågeställning på ett silverfat.

Inte gömt långt ner på sidan.

Vi brukar säga att folk inte vet hur man scrollar.

Självklart gör dom det egentligen, men man bör göra antagandet att de flesta är för lata för att utnyttja den kunskapen (vi har spanat på en hel del scroll maps under våra dagar, så lita på oss när det kommer till det här?).

Så det är ju rent utsagt dumt att placera er föreslagna handling någonstans där majoriteten inte ens kommer att se den, eller hur?

Med det sagt – människor tenderar dessutom att ha ett gemensamt mönster när det skannar över innehållet på en sida, kanske är ni bekanta med dessa modeller redan?

Vi tenderar att skanna en sida i F eller Z-mönster.

Det innebär att det finns ”blind spots” också över fold – genom att placera innehåll strategiskt kan du göra det lättare för dina besökare att hitta det som besökarna förmodligen letar efter (kom ihåg, konverteringsoptimering handlar inte om att luras, utan om att servera besökarna det som gjorde att de hamnade på er sida till att börja med).

 

3. Dålig läsbarhet

Det finns få saker som är så avskräckande som att mötas av en ”wall of text” när man landar på en sida.

Whitespace och formatering är bra grejer, som gör uppdraget att utröna vad en sida handlar om lite mer lätthanterligt.

wall of text

Dålig kontrast är en annan pet peeve när det kommer till att göra en sida lätt att bearbeta.

Vår kollega Adam hittade nyligen det här prima exemplet på tveksamt val av färg och kontrast (som nog förtjänar något form av pris i dålig UX?)

Inte så svårt att hålla sig ifrån ett sådant extremt exempel kanske, men också mer traditionella typsnitt och färgsättningar kan utgöra ett bekymmer när det kommer till en sidas läsbarhet.

Kolla dina färgval i det här verktyget och läs mer om hur du lyckas med typografin på er hemsida i den här bloggposten.

 

4. Osympatiska formulär

”Personnumret är felaktigt”, ”Fyll i datum”, ”telefonnummer saknas”…

När man har försökt fylla i ett formulär för 8e gången och det fortfarande visar samma envisa felmeddelande, trots att man provat varenda möjliga kombination av dd-mm-åå, så väcks en viss frustration.

Det är förvånansvärt vanligt med formulär som inte ens ger en hänvisning om vilken kombination som är korrekt, utan istället verkar finna någon form av njutning i att låta den stackars användaren slita sitt hår i desperation.

Om ni är mån om att behålla de besökare som ändå har beslutat sig för att konvertera, strula inte bort det på något sådant för tusan.

Och ja, ibland så blir det ju fel, men vad sägs som att istället för att banna den potentiella kunden i fråga, uppmuntra till att fylla i rätt värden och slutföra formuläret?

Ett formulär som gav positiva indikationer ökade konverteringsgraden med 13% för en av våra kunder.

 

5. Laddtid à la ett modem anno 1997

Ingen orkar vänta på att er flashiga slider eller snyggt redigerade video ska laddas in på startsidan, så är det bara.

Denna graf beskriver fint korrelationen mellan dålig laddtid & bounce rate på en sida:


Bild & credd till Pingdom
Om du vill läsa mer om hur laddtid påverkar konverteringsgrad hittar du ett blogginlägg på temat här.

 

6.Varför ska någon lita på er?

Osäkerheten är stor när man handlar online.

”Hur kommer produkten att se ut i verligheten? Kommer den ens att skickas eller kommer dom att sno mina kortuppgifter och sälja de till högst bjudande på nätet?”

Det är ju inte så konstigt att man är orolig över sådant när man varken har ett ansikte på försäljaren eller sett produkten i verkligheten.

Det är ert jobb att sudda ut dessa frågetecken.

Utstråla social proof och trust till era potentiella kunder med recensioner, partner-loggor och en hemsida som utstrålar tilltro – inte lömsk internetbrottsling.

 

7.Keep the scent

Lovar ni något i era mejl/annonser? Håll då det löftet genom hela kundresan och tappa inte tråden halvvägs igenom.

Även om det verkar självklart för er så gäller det att vara övertydlig i all kommunikation.

Det finns få saker som är så nerverande som att landa på en sida som inte motsvarade de uppmålade förväntningarna över huvudtaget.

Vi pratar mycket om hur du ser till att ”keep the scent” i det här blogginlägget.

 

8.Kräv inte för mycket

7 fält för att få ett nyhetsbrev? Really?

Gör en övervägning av vad ni begär av besökaren – kontra vilket värde ni faktiskt erbjuder i utbyte.

Ska ni ge en offert på en hemförsäkring? Visst då är både personnummer & adress ganska nödvändigt, men ni behöver knappast telefonnummer och komplett namn för ett nyhetsbrev?

Hubspot’s data över formulärfält v.s. konverteringsgrad ser ut såhär:

Med det sagt, kan man inte anta att alla formulär och landningssidor är skapade lika, få fält i formuläret behöver inte automatiskt innebära högre konverteringsgrad.

MEN, om ni insisterar på att använda 7 fält för att fånga epost till en nyhetsbrevs-lista så ställer det allt högre krav på utformningen av formuläret i övrigt – Läs mer om hur ni kan skapa en formulär som faktiskt konverterar här.

 

9.Fri frakt… Eller inte?

Halleluja!

Besökaren har bestämt sig för att genomföra sitt köp, lägger varan i varukorgen och klickar förväntansfullt på check-out knappen.

Men där var det slut på det roliga.

Den fria frakten som utlovats tidigare är som bortblåst.

Man kräver att hen ska logga in eller skapa en konto för att kunna genomföra köpet och väl vid betalning så står det klart att det inte går att välja faktura som betalningsmetod.

Besökaren känner sig allt annat än trygg med att lämna över sina kontouppgifter (skulle ha arbetat mer med trust och social proof trots allt!) och drämmer frustrerat igen datorn istället.

Tjabbla inte bort kunden om den väl har bestämts sig för att genomföra ett köp, arbeta istället med att minska friktionen i check-out och betalningsprocessen, och om du utlovar ”fri frakt” håll då det löftet.

Det var ett litet axplock av de trender vi ofta stöter på online, men vi är övertygade om att vi bara skrapat på ytan här…
Vilken är den värsta konverteringsdödaren som du har stött på?

Du vill sälja mer online?

The UX method for Conversion

Men vet kanske inte riktigt hur ska sajten se ut för att lyckas med det?
Det finns fortfarande platser kvar till vår UX-utbildning den 10 april.

Jag vill lära mig designa webb som konverterar

 

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.