70 % av Sveriges toppsajter måste förbättra sina 404-sidor 2016

Elin Linde

Sveriges topp 161 sajter har fått sina 404-sidor granskade. Vi ser fler anpassade sidor nu jämfört med innan, MEN knappt 1 % är riktigt bra. Spelar det någon roll? Låt oss förklara…

Vi har för fjärde gången tagit tempen på svenska toppsajters 404-sidor för att se hur väl anpassade och optimerade för konvertering de är, eller i vissa fall, se om de ens existerar.

404 error pages

Två år har gått sedan vi gjorde den senaste 404-undersökningen och visst har det hänt saker sedan dess, tack och lov. Vi ser bland annat att fler sajter faktiskt har en anpassad 404-sida, vilket betyder att antal redirects och error-sidor har minskat (äntligen)!

Dessvärre ser vi färre 404-sidor som faktiskt är bra, färre än någonsin…

Vad är en 404-sida nu igen?

När den länk eller url du försöker gå till inte finns, möts du oftast av ett felmeddelande i stil med ”Sidan hittades inte”. 404 är standardkoden i HTTP som också ofta visas på felsidan.

Definition 404-sida: En 404-sida är den sida som visas när besökaren får kontakt med servern, men där sidan som besökaren letade efter inte finns på servern, p.g.a. felaktig eller bortplockad url.

Ok, men varför är 404-sidan viktig för dig?

Vi vet att det blir fel ibland, och att nå en 404 är ok, det kommer alltid att hända. Så, därför ÄR 404-sidan viktig och vi kallar den ”the long tail of Conversion”. Så utan att behöva lägga ner särskilt mycket tid (eller pengar) kan 404:an anpassas så den blir bidragande till sajts konverteringen – istället för att skapa friktion och frustration.

Du kan själv ta reda på hur många 404-sidor du har, eller snarare vilka sidor andra försöker hitta eller länkar till men som inte finns på din server.
Vi förklarar exakt hur i en separat bloggpost här.

Konverteringsmål på 404-sidan

Besökaren landade på din 404-sida av anledningen att hen sökte något hos dig, ville ta del av dina tjänster, dina produkter, artiklar etc etc. En potentiell konvertering alltså.

Om (när) olyckan är framme, måste du ställa dig frågan “Vad vill vi att besökaren ska göra nu?” Troligtvis vill du hjälpa hen att hitta det som söktes (en konvertering?). Ditt (och besökarens) primära mål blir alltså att INTE STUDSA, klicka bakåt eller lämna din sajt.

  1. Vilket innehåll ger minst friktion och mest motivation i detta läge?
  2. Hur kan vi bäst hjälpa besökaren vidare?

Så gick undersökningen till

Vi utgick från två listor som redovisar Sveriges toppsajter idag, KIA-index och Internetworlds topp 100-lista. Det resulterade i totalt 161 sajter där varenda 404-sida granskades noga.

Sajterna listades utifrån kriterierna:

  • Ett centralt placerat sökfält
  • Sajtens globala sökfält
  • Sajtens generella profil i sidhuvud, sidfot, färgtema, logga, etc.
  • Kontaktuppgifter
  • Relevanta länkar
  • Anpassad copy, dvs mer än ett standard felmeddelande

Dessa kategorier betygsattes och färgkoordinerades enligt:

  • Grön: Bra! Mer eller mindre perfekt anpassad 404-sida.
  • Gul: Bra försök! En ansträngning har gjorts men med vissa misstag.
  • Röd: Dåligt försök! Oftast bara en redirect till startsidan.
  • Mörkröd: NEJ! Ingen felsida alls.

Underlag 404-undersökning

Resultat av 404-undersökning

Trots återkommande snack kring vikten av en användbar, anpassad och optimerad 404-sida, misshandlas den fortfarande (!) – även av Sveriges toppsajter.

Jämför vi med senaste undersökningen från 2014 ser vi följande utveckling:

  • Fler företag har förstått att en 404-sida behövs – i år är det ”bara” 12 % som har error-sidor, page not found eller redirectar sina besökare, jämfört 29 % för två år sedan. Skjut salut!
  • Ser vi till topprankade sidor är det inte lika muntert tyvärr. 2014 hamnade 42 % i toppkategorierna, medan det 2016 har minskat till 27 % (varav endast 1 % fick toppbetyg). Så var har det ökat någonstans?
  • Jo, i kategorin ”Det finns en 404-sida, men den har stora behov av förbättring”. Där hamnade 60 % av de 161 sajterna i år, jämfört med 29 % år 2014.

Resultat 404-undersökningDet visar sig alltså att många faktiskt har anpassat sin 404-sida, men inte optimerat den. Låt oss visa några godbitar!

Top 3 bästa 404:orna 2016

Det är framförallt två sajter som mer eller mindre lyckats perfekt med sina 404-sidor, och en som nästan når upp till samma rank.

1 Grattis ICA!

ICA 404-sida

ICA har fått höga poäng på grund av en rad faktorer. Till att börja med ser vi direkt att vi fortfarande är på sajten, sidans manér finns kvar, likaså header, footer och sajtens eget sökfält. Utöver det finns ett anpassat sökfält och relevanta länkar.

De har också (som en hel del andra) satsat på humor, vi ser ICA-Stig gå bärsärk över en dator i lastrummet. Dock låter de inte humorn vara i fokus, utan mer fungera som ett komplement till mer relevanta element.

För full pott hade ICA även kunnat komplettera med kontaktuppgifter och lite mer genomtänkt copy, men det är småpotatis i sammanhanget. Bra jobbat!

2 Chef

Chef 404-sida

Tidningen Chef har även dom ett inslag av humor som känns relevant och målgruppsinriktat. Utöver det ser vi ett centrerat sökfält, kontaktuppgifter samt igenkänningsfaktorn av resten av sajtens utseende.

Några bra länkar till föreslagna sidor och en mindre bild (så sökfält och kontaktuppgifter inte hamnar under scrollgräns) hade gett Chef en riktigt stor guldstjärna!

3 SAS

SAS 404-sida

SAS fick inte lika höga poäng som ICA och Chef, men bör också nämnas på grund av det relevanta innehållet. Det är stor sannolikhet att du är inne på SAS hemsida för att söka/ boka ett flyg, så att SAS har placerat bokningsmodulen på 404-sidan visar att de tänkt till.

Utöver det gör de många rätt i att behålla sidans manér, ha en relevant bild och trevlig copy.

404-sidor på mobilen

Vi vet idag att andelen trafik från mobil (och paddor) ökar, vilket gör att en anpassad mobilsajt blir viktigare.

Så här rankar toppsajterna på mobil:

Chef 404 mobil

Chef (mobil) – Samma innehåll, vilket betyder gott betyg även här. Skillnaden mot desktop är att bilden tar betydligt mindre plats.

Dock har texten istället ökat proportionsmässigt vilket gör att sökfält och kontaktuppgifter tyvärr hamnar under scrollgränsen. Typiskt. Och – varför inte nyttja full bredd för längre rader ökad läsbarhet?

SAS 404 mobil

SAS (mobil) – Sidan är inte mobilanpassad vilket gör att 404-sidan ser exakt likadan ut som på desktop – fast såklart mycket mindre. Detta resulterar i sämre läsbarhet och svårare navigation, framförallt via de pyttesmå länkarna.

Dock zoomas bokningsmodulen in om man interagerar med den vilket är positivt.

ICA 404 mobil

ICA (mobil) – En film gör sig inte lika bra på mobilsajt. Det blir längre laddningstid, plus att besökaren själv måste klicka igång filmen. Inte riktigt samma effekt med andra ord.

Dessutom hamnar de viktiga elementen som sökfältet och länkarna under scrollgräns vilket gör sidan mindre användarvänlig.

Tips: Lägg videon längre ner.

Är mobilen viktigare?

Det beror såklart på hur din trafikfördelning ser ut samt vilken trafik som konverterar.

Sajterna ovan lär alla ha relativt stor andel mobiltrafik, därför anser vi att de bör lägga mer krut på att anpassa sina mobilsajter. MEN, vi gissar att exempelvis Aftonbladet har snäppet högre volym mobiltrafik. Därför valde vi selektivt att titta på specifikt deras desktop- och mobilsida för 404:an:

Aftonbladet 404-sida

Ouch!

Aftonbladet (desktop)
Om vi börjar med desktop-versionen fick den i vår utvärdering ett lågt betyg, det enda som lyfte den var ett väl placerat sökfält. Men utöver det var det många element vi saknade, såsom sajtens manér (sidhuvud, sidfot och menyer), kontaktuppgifter, relevant innehåll och fler relevanta länkar. Aftonbladet är långt ifrån sämst men lika långt ifrån bra.

Aftonbladet (mobil)
Vad händer då på mobilversionen? Sökfältet försvinner! Inte bra, inte bra.

Vad lär vi oss av detta? Jo, om 70 % av toppsajterna behöver förbättra sina 404-sidor på desktop, hur många behöver då inte fixa 404:an på mobilsajterna?

Alla.

Exempel på sämre 404:or

Ingen felsida alls

De sidor som fått klart sämst ranking var de som helt enkelt inte ens har någon 404-sida, de har således missat diskussionen om 404:an och dess betydelse.

Ingen 404-sida? När en sajt saknar en anpassad 404-sida möts du av följande ansiktsslag: (DU HAR MISSLYCKATS)

404-sidor error

Alltså, ett error-meddelande visas eller i sämsta fall… ingenting?

En annan mindre bra idé är att köra på redirect till startsidan. Besökaren letar efter något och blir plötsligt kastad till startsidan utan någon som helst förklaring om vad som just hände. Förvirrar mer än vad det hjälper och sannolikheten att besökaren klickar ”bakåt” är stor.

Hänvisa till startsidan, är det bättre?

Det finns sajter som har en anpassad 404-sida, men inte så mycket mer än så. Många av de underkända sajterna hade samma upplägg: Logotyp, felmeddelande och länk till startsidan. Lite bättre än redirect, men ändå inte särskilt relevant för besökaren.

Några exempel är tv.nu, Försäkringskassan och blogg.se.

404-sidor med logga och länk

Humor före relevans? 🙁

En rolig 404-sida = en bra 404-sida? Tyvärr inte. Bara för att vi drar lite på munnen betyder inte att vi har kvar motivationen att stanna på sajten. Vi uppmuntrar verkligen att det satsas på humor, men inte på bekostnad av relevans för besökaren. Vi nämnde ICA och tidningen Chef som bra exempel ovan där nytta kombineras med nöje och humorn samsas med relevant innehåll.

Nöjesguiden, Allt om Stockholm och Svenska golfförbundet skojar till det med bilder och/eller copy, men utöver det får vi en futtig länk till startsidan.

Roliga 404-sidor

Innan du länkar in från Youtube, tänk på…

Ett annat ”oh, do not” är att göra som kit.se och länka in en Youtube-film på 404-sidan. Skön rap (engelskt uttal), men… när videon spelat klart kommer förslag på andra liknande filmer. Och i brist på andra länkar (förutom klickbar logotyp) är risken stor att besökaren finner Youtubes rap-utbud lockande.

KIT 404-sida

Funktionen ”visa inte relaterade filmklipp” kan rekommenderas här. Och: tänk på laddtid i mobil etc, som vi nämnde i caset ICA ovan (utöver allt annat som du bör ha med på en 404-sida).

KIT 404 youtube

Exempel på halvbra försök

Den större andelen (60 %) av alla 161 sajter som hamnat under luppen fick ish-godkänt. De är ok, men har stor förbättringspotential. Här kommer några talande exempel:

Fotografiska

Fotografiska 404-sida

Att Fotografiska har bemödat sig att lägga in ett särskilt sökfält på 404-sidan värderar vi högt. Designen ser också ut som på resten av sajten. Så länge är det bra.

Men vi tipsar dem ändå att förbättra genom att lägga till kontaktuppgifter, relevanta länkar och mer inspirerande copy. Varför inte ett fotografi?

IF

IF 404-sida

Även IF gör ett bra försök, det finns länkar till annat än startsidan och det är ingen tvekan att man är kvar på if:s sajt. Dock blir det minus på att sidfoten inte följer med.

Utöver det skulle vi också gärna se ett anpassat sökfält. Och istället för länk till kontakt kunde de viktigaste kontaktuppgifterna stå utskrivna. Lite mer relevant copy hade ju inte heller skadat.

Bli ett 404-proffs

Om du inte nöjer dig med en standard 404-sida, ersätt den befintliga med en skräddarsydd felsida med kriterier som är trevliga, förklarande och viktigast av allt, hjälpsamma. The long tail of conversion, for your rescue!

Conversionistas lathund för en vinnande 404:a

  1. Ha med sajtens logga och gör den klickbar så att besökaren kan återgå till startsidan.
  2. Ett fel inträffade och besökaren förväntar sig en förklaring, så förklara.
  3. En central sökruta är ett måste. Besökaren kan smidigt söka efter vad hen var ute efter.
  4. Ha med de populäraste sidlänkarna och kontaktuppgifter, ifall besökaren behöver ställa en generell fråga eller rapportera ett problem.
  5. Använd gärna sajtens sitewide content eller behåll samma layout och existerande funktioner.
  6. Be om ursäkt för att besökaren hamnat uppenbart fel.
  7. Det behöver inte stå att hen hamnat på en 404-sida. Alla förstår inte begreppet ”404”.
  8. Glöm inte bort mobilsajten, 404-sidan är minst lika viktig där som på desktop.
  9. Addera en poll/ popup, fråga vad besökaren sökte – det hjälper dig.

En genomtänkt och anpassad 404-sida tar inte lång tid att göra och det är nästan gratis. Och om du kan öka din konvertering på 404-sidan har du vunnit flera gånger om.

Hur ser din 404-sida ut? Lämna fler exempel i kommentarsfältet nedan!

Google, Klarna, Ving och 200 andra är redan utbildade.

Utbildningen Conversion Manager gör dig till… Conversion Manager.
Bli en fullfjädrad konverteringsexpert, med start 6 okt i Sthlm.

Mer info / lämna ett intresse direkt (inte bindande):


Alltid fullsatt, anmäl i tid osv…

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.