Growth hacking – Hype eller här för att stanna?

John Ekman

Growth hacking – älska det eller hata det, men det går inte att undvika det. Startup-fenomenet från Silicon Valley har nu drabbat resten av världen på allvar. Här försöker vi reda ut vad det är och vad det betyder för dig.

Du kanske själv har hört om Growth Hacking och undrat vad det EGENTLIGEN är? Vi med. Därför har vi lagt lite tid på att försöka hitta den röda tråden, eller trådarna, i alla berättelser om Growth Hacking. Vi har kommit fram till att det finns 6 centrala teman:

  1. It’s about growth, stupid
  2. ”Hacking” – Marknadsföring är gratis
  3. Produkten är sin egen marknadsföring
  4. Social by design
  5. Marknadsföring möter teknologi
  6. Datadrivet & testfokuserat
Konverteringsoptimering är en del av Growth Hacking. Vi har tidigare förklarat skillnaden mellan kortsiktig och långsiktig konverteringsoptimering.

Läs vad konverteringsoptimering INTE är

1 It’s about growth, stupid

Det är väl knappast raketforskning att Growth Hacking handlar om Growth, eller Tillväxt på svenska. Det finns olika tekniker, verktyg metoder, processer tips och tricks, men de syftar alla till samma sak – Att skapa tillväxt i företaget.

Häpnadsväckande sådan.

Sean Ellis, grundare och VD på Qualaroo myntade begreppet ”growth hacking” år 2010

Tillväxthackarnas favoritkelgrisar är ju sådana som kommit out of nowhere och bara växt och Växt och VÄXT! Vi pratar Facebook, Spotify, Dropbox, LinkedIn, Instagram. Nu tänker du – Jamen vårt företag är ju inte alls som de där snabbväxar-jättarna.

Du kanske inte kan bli ett nytt Spotify. Men kan du ändå lära dig av hur de jobbar och växa fortare än du annars skulle ha gjort? Absolut.

Fortsätt läsa så får du se hur.

2 ”Hacking” – Marknadsföring är gratis

Ord nr 2 i Growth Hacking är Hacking. Man antyder att man kommit på ett sätt att lura systemet. Eller mer specifikt – Systemet för hur marknadsföring fungerar.

Hur det brukade fungera: Bygg en produkt eller tjänst. När den är färdig: Köp marknadsföring – Hoppas att kunderna kommer.

Hur det fungerar idag? Dagens Growth hacker-stjärnor har kommit på olika smarta sätt att helt passera förbi det här systemet.

När såg du senast en annons från Dropbox, AirBnB eller Instagram? Typ aldrig. De annonserar inte. De behöver inte. De har hittat andra sätt att hitta sina kunder.

Growth Hacking

Resten av artikeln kommer att handla om några av dessa hacking-metoder.

3 Produkten är sin egen marknadsföring

Det i särklass viktigaste hacket av marknadsföring är att produkten och marknadsföringen av den växer ihop allt mer.

Innan de digitala kanalerna fanns var det produkt/produktion/utveckling som skulle ta fram vad vi skulle sälja. Sedan skulle marknad bygga upp behovet och till slut skulle sälj finnas redo i de olika kanalerna.

Product Marketing

Men nu är den kanal där vi marknadsför produkten och den kanal där vi levererar produkten SAMMA kanal. Och då måste marknad arbeta mycket mer produktnära. Och produkt mer marknadsnära. Varför inte i ett Growth Team? Mer om detta senare.

Eftersom produkten eller tjänsten nu levereras och marknadsförs i samma kanal kan vi vända på steken och använda produkten själv för att marknadsföra sig.

Låter det krångligt? Låt oss ta ett par klassiska exempel.

Hotmail: Original-growth-hacket

Hotmail är ett av de mest kända hacken och kanske det allra första. Hotmail startade 1996. Hela 14 år innan Sean Ellis skulle uppfinna termen.

Hotmails hack var att automatiskt addera en länk till footern i varje användares utgående mail: Get Your Free Email at Hotmail.

Resultatet? 1 miljon användare inom 6 månader.

Dropbox – Samma trick med extra allt.

Dropbox är också kända för att ha växt sin användarbas dramatiskt med hjälp av referrals.

Hotmails länk gick ut i alla mail vare sig avsändaren ville eller inte. Dropbox boostade den tekniken genom att ge avsändaren ett extra incitament att bjuda in andra.

För varje ny användare man bjuder in får man 500 MB extra lagring när de blir en ny användare. När man införde sitt referral-program så ökade man takten av nya signups med 60 %.

Dropbox gör det också enkelt att dela på vilket sätt man vill, via facebook, twitter, email eller genom en länk:

Dropbox Referral

Hotjar – In your face!

En modernare variant av Dropbox är Hotjar. De är ännu tydligare med sitt referral-program. Det ligger som en av de första sakerna vi ser när vi loggar in till dashboarden. Och som du ser puffar de även för att vi ska följa dem på twitter när vi är inloggade i tjänsten (något som oftast presenteras som en av flera små länkar längst ned i sidfootern på publika webb-sidan – Du vet den sidan som man bara besöker en enda gång, när man signar upp, och sedan aldrig mer). Snyggt jobbat Hotjar!

Hotjar Twitter referral

4 Social By design

De hack vi nyss såg är fantastiska men de är ändå begränsade på det sättet att man tagit en vanlig tjänst och så har man lagt till tips-funktioner av olika slag.

Nästa steg är det vi kallar Social by design. Då är det sociala delandet en del av själva tjänste- eller produktupplevelsen.

Sociala medier är såklart Social by design, men det finns andra exempel.

Spotify + Facebook = sant

Det bästa av dem är kanske Spotifys deal med Facebook. Nu kan man inte bara lyssna på musik – När man lyssnar delar man sin musikupplevelse med sina vänner och man kan ta del av deras upplevelser.

Delandet och tipsandet har alltså blivit en central del i din egen upplevelse av tjänsten.

Spotify hjärta Facebook

Apple smeker ditt ego

Apple gjorde en ren kopia på Hotmail när de la till Sent from my iPhone till sin default mail footer. Eller var det något mer?

Spelade det någon roll för din upplevelse av Hotmail om någon såg länken och klickade på den? Verkade du vara smartare, ligga före i spåret eller så? Nja, kanske inte.

Att vara bland de första som fick en iPhone det var däremot OERHÖRT ego-boostande. Vem vill inte skryta med det? Så nu sammanföll Apples mål att du skulle sprida ordet med ditt behov av bekräftelse – Social by design.

Apple say Sent from my iPhone

Daniel Wellington gets physical

Det ”nystartade” klockmärket Daniel Wellington har gjort en av de mest uppmärksammade sociala kampanjerna. Fast egentligen är det mycket mer än en kampanj. Det är också ett bevis för att man kan jobba med Growth Hacking och Social by design ÄVEN om man säljer fysiska produkter.

Here’s how the story goes:

Daniel Wellington uppmanar sina kunder att ta bilder på sig och sin klocka och dela dem på Instagram med deras hashtagg. De bästa bilderna varje dag plockas upp i Daniel Wellingtons eget flöde.

Nu blir det en tävling att göra den bästa DW-bilden varje dag. Och DW-bilder sprids i tusental i Insta-flöden världen över.

Jo sa jag det förresten? De har två miljoner följare på Instagram. Swatch 500.000.

Så att äga en Daniel Wellington är inte bara att kunna säga vad klockan är. Det är en livsstil som man delar, och som man blir uppskattad och bekräftad för. Social by design.

Daniel Wellington images

Slutet nära, eller?

Över 1100 ord och jag har bara kommit till punkt 4 av 6?!

Oroa dig inte, vi pausar här och jag återkommer med fortsättningen. Då tittar vi på hur DU bygger upp ditt Growth-team.

Få notis när vi släpper punkt 5 & 6:


Du får dessutom fler praktiska tips!

Till dess – Happy Hacking och kommentera gärna om du har åsikter om mitt sätt att beskriva Growth Hacking.

Growth Hacking 2016
– Conversion Jam –

Världens största Growth- & Konverteringsevent

Några av världens främsta kom till Sthlm 22 Sept – Missade du det?

650+ deltagare 99 % satisfaction

Conversion Jam 2016

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.