Ökar bildspel på förstasidan din konverteringsgrad?

Mårten Angner

Mårten Angner är interaktionsdesigner och presenterade på Conversion Jam 2

Toppkarusell, bildslajder, den där saken högst upp på förstasidan har många namn. Det är också djupt älskad av designers och kunder. Att låta innehåll glida över sidan känns både som en god investering av skärmegendom och ett bra sätt att visa flera erbjudanden till besökaren. Och dessutom har ”alla” en toppkarusell. Det verkar som en match made in heaven. Men hur fungerar de egentligen, och är det någon som egentligen ”använder” dem?

För den andra upplagan av Conversion Jam i Stockholm var jag inbjuden att presentera mina erfarenheter från att utvärdera webbplatser som innehåller bildspel.

Många konverteringsexperter är tveksamma till bildspel. Några direkt hatar det. För att ta reda på fakta bestämde vi på Conversionista oss för att göra en jämförande studie där ett bildspel går head to head med en statisk “konverteringsoptimerad” bild med exakt samma storlek och placering på webbsidan. De två versionerna studerades både med Eye-tracking och i A/B-testning med Visual Website Optimizer .

Vi kallar det ”The Pet Shop Carousel showdown!”

Webbplatsen vi använde för testet var Grizzlyzoo.se , en liten online-djuraffär med inriktning på svenska konsumenter.

Sajten har ett klassiskt bildspel med branding samt ett riktat meddelande för hundägare. Detta är Kontroll A i denna studie. Användarna av denna version verkade undvika bildspelet och inte klicka på det.

Man ser tydligt hur besökarnas uppmärksamhet liksom ”rinner av ” toppbilden och de fastnar i stället på de olika kategorilänkarna direkt under bilden tydligen är dessa länkar mer relevanta för besökarens behov?!

Heatmap Grizzlyzoo.se startsidan

Det ursprungliga bildspelet på Grizzlyzoo.se. 
 

Den enda eye-tracking data som landande på bildspelet var området där huvudmenyns drop down expanderade ovanpå bilden!

Drop-down meny

Det ursprungliga förslaget när användaren aktiverat rullgardinsmenyerna i huvudnavigationen! Låt oss se hur det fungerar jämfört med ett konverteringsoptimerat övre område!
 
Ett nytt koncept har utvecklats baserat på beteendet hos testanvändare och sedan överlämnats till den grafiska formgivaren som avslutade den nya designen.

Wireframe ny lösning

En konceptuell handritad skiss av önskade lösningen.

Den nya versionen har en statisk bild med möjlighet att genom knappar välja ett husdjur. Teorin bakom detta förslag är att användaren själv kan välja sitt husdjur/intresseområde vid besökets start och sedan på kategorisidan blir erbjuden skräddarsydda produkter för respektive målgrupp.

Färdigt resultat

Målet med den nya lösningen: Användaren ska blixtsnabbt kunna välja sitt djur!
 
Vår hypotes var att vi skulle höja värdet och användandes av det skärmområde där bildspelet var beläget. Dessutom skulle vi med denna princip för självsegmentering snabbare leda besökaren till mer relevanta erbjudanden.

 

Heatmap nya förslaget

Den nya versionen av Grizzlyzoo.se övre område. Här med en statisk konstruktion gjord för tidig interaktion med kunderna. Låt oss se hur det fungerade jämfört med den ursprungliga bildspelet!
 
Eye-tracking data visar ett drastiskt förbättrat intresse för det övre området och en betydande mängd användare valde även att klicka på den nya versionen.

 

A/B-test i Visual Website Optimizer

Studien visar tydliga tecken på att det statiska toppområdet var mer intressant för användarna och ledde till mer engagemang!
 
A/B-testningens resultat av bildspelet var helt i linje med Eye-tracking studien. Efter att det två versionerna hade testats i några dagar talade resultatet, trots den korta testpwrioden, mer än ord. Bara 1,96% av besökarna som såg slajder-versionen klickade på den, medan hela 43,03% av besökarna till den optimerade versionen klickade på någon av valen i topp-bilden. Genomsnittlig Bounce race på startsidan förbättrades också något.

De flesta A/B-tester visar att konverteringsgraden blir sämre, men man har inte haft något bra svar varför. Vår studie visar användare i stor utsträckning ignorerar roterande toppbilder och att de inte heller interagerar med dem, även om de är klickbara.

Man kan säga att en toppbild har fyra uppgifter:

1. Genom budskap och visuell attraktion få besökaren att stanna på sajten (minskad bounce rate)

2. Genom interaktion få besökaren att komma vidare och djupare in i sajten till relevantare innehåll (självsegmentering)

3. Visa aktuella kampanjer

4. Genom visuell omedveten attraktion påverka besökaren känslor positivt så att denne blir mer avslutsbenägen senare.

Vår studie visa tydligt att roterande topp-bilder löser uppgifterna 1 och 2 sämre än en statisk bild.

Som vi resonerar är målet med en satsning att leda kunden in i konverteringstunneln och inte få dem att stanna på startsidan. Genom att ge användaren ett tydligare val, som i det nya förslaget i den här studien, känner vi att vi kunnat göra den här tjänsten bättre.

Vår teori är att ren exponering av erbjudanden borde komma efter att kunden genom sökning eller navigering blivit mer tydlig i vad de är ute efter. Vi kommer att göra fler tester för att också lära oss mer om var erbjudanden gör mest nytta på en sajt, alltså punkterna 3 och 4.

Anmäl dig till Conversionistas nyhetsbrev här nedan om du vill vara med och få reda på hur det går!

/Mårten Angner, Conversionista!

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.