Sök och du skall konvertera. 91% mer faktiskt.

Ida Kjelldahl

”Searchers are Converters”, säger vi ofta när vi arbetar med konverteringsoptimering. Alltså att de som använder onsite-sök konverterar bättre än de som navigerar. Vi har gjort en djupdykning i påståendet och analyserat 14 av Sveriges största e-handlare. Data visar att sökare i samtliga fall konverterar bättre – hela 91% bättre i genomsnitt!

TL;DR: Att erbjuda BRA onsitesök på din sajt ökar din konverteringsgrad. Rejält. Scrolla ner för att se hur DU kan optimera DIN sida för sitesearchers!

6 miljoner besök och 150 000 konverteringar senare

För att kunna dra slutsatser krävs data. Big data. Vi tittade på ett stort urval från några av Sveriges största e-handlare och ställde sökare mot icke-sökare (för er GA-geeks: konverteringsgraden för non-bounce sessions (totalt 6,754,963 user sessions) mot konverteringsgraden för sessions med onsite-search.)

Beviset är här! Det finns ett starkt samband mellan onsite-sökningar och ökad konvertering. Det är inte en slump, det är inte resultatet av en enskild observeration. Det är sant för e-handlare inom kläder såväl som biljetter, prylar, försäkringar och livsmedel. Punkt.

Non-bounce session hade i snitt en konverteringsgrad på 5,05%.
De som använde onsite-search hade däremot en konverteringsgrad på 9,66%!
En markant ökning, som tydligt visar att onsite-search är lönt att prioritera – om du enkelt vill öka din konverteringsgrad!

Searchers har 91% högre konverteringsgrad. Har du onsite-search?Searchers har 91% högre konverteringsgrad. Har du onsite-search?

Disclaimer: Högre konverteringsgrad, men vad kom först?

När vi pratar om huruvida sökare konverterar i högre utsträckning än genomsnittet, så dröjer det inte länge förens det förvandlas till en debatt om hönan eller ägget: är searchers converters eller är det så att converters är searchers?

En person som bestämt sig för att tillslut köpa den efterlängtade 55″ 4K Ultra HD TVn från Samsung efter veckor av research, har mindre lust att browsa runt utan vill fort klicka hem produkten. Troligt är att de med hög köpintention är överrepresenterade bland de som gör onsite-sökningar, vilket höjer konverteringsgraden.

shutterstock_42905923Vad kom först? Searchers eller Converters?

Oavsett vilket, så vill vi optimera sökfunktionen för de som föredrar att navigera via sök. Men många besökare kommer alltid att föredra att navigera runt bland kategorier, så tyvärr är inte svaret så enkelt som att startsidan borde slopas och bytas ut mot ett enormt sökfält.

Olika besökare – Olika beteenden

Vi delar in besökare i tre kategorier beroende på hur de beter sig på en sajt:

  • Browsers; besökare som är på siten för att titta runt. 75% av trafiken
  • Seekers; de som vill handla men är öppna för olika produkter inom en vald kategori. 15 -20% av trafiken
  • Searchers; vet vad de vill ha på siten och vill inte navigera fram till det. 5-10% av trafiken

Källa: Pfsweb

Så, hur kan vi optimera söket för att ge en bättre upplevelse för de som använder det, och även locka fler att börja söka? Alltså få fler seekers och browsers att bli konverterande searchers.

Locka fler att använda onsite-search!

För att besökare ska använda er sökfunktion, måste de först se att ni har en sökfunktion! Gör den därför visuellt framträdande t.ex. genom att använda färger som särskiljer sig från övrig design.
Företaget FootSmart gjorde just detta och förbättrade sökresultaten baserat på vad de såg i analytics, och konverteringsgraden ökade med 82%.

Är din sajt ”Search centric”?

Vi brukar säga att en sajt som prioriterar onsite-söket är ”Search Centric”. Vad menar vi med det? Som ett svar på frågan tog vi ett enkelt urval av headern på några av sajterna inom CDON group. Här ser du att det även inom denna ”familj” är stor skillnad på hur man prioriterat söket.

Att söka eller inte söka. Det är frågan.

Att söka eller inte söka. Det är frågan.

Hur DU kan nyttja fenomenet för att öka ER konverteringsgrad:

1. Börja med att aktivera on site search, vilket görs i Google Analytics under Admin > view settings där du slår på site search tracking från off till on.

2. Fyll sen i query parametern i fältet som fälls ut.

Vad är en search query-parameter och hur tusan får jag tag på den kanske du undrar. Jo, enklast väg är att själv göra en sökning på egna sajten och plocka queryn från URLn som du vill spåra. I vårt eget fall, på conversionista.se så startar URLn med ett s om besökaren gjort en sökning på sajten.

Optimera för att ge sökaren den bästa användarupplevelsen

Det finns ett antal åtgärder vi kan ta utifrån vad vi hittar när vi spårar onsite-search.

    1. Low hanging fruit att plocka direkt är att stavfel, felaktiga produktnamn och produktkategorier ska ge resultat. Se till att sökmotorn hanterar de vanligaste felstavningarna, gör jobbet åt besökaren.

ikea.se kommer med förslag på rättstavat alternativ om användaren stavar fel

    1. Hjälp användarna direkt när de påbörjat sökprocessen. Erbjud sökförslag när användaren börjat skriva i sökfältet. Komplettera förslagen med listade bilder vilket tillåter snabba köpare att direkt välja rätt produkt, samtidigt som det blir lättare att hitta rätt bland alternativen.
      Sökförslag Onsite Search
    2. Söker besökarna efter synonymer till era produktnamn? Se efter i ert analysverktyg och använd fraserna som besökarna själva använder i produktbeskrivningar, något som aldrig skadar SEO.
    3. Glöm inte att spåra söktermer som inte ger träffar – vad VILL användaren hitta men KAN INTE hitta? Vi beskriver HÄR hur du gör.
    4. Ord med hög sökvolym och låg konverteringsgrad faller ofta också under kategorin low hanging fruit. Att titta på dessa sökningar kan ge oss en bra indikation på vart vi har förbättringspotential. Hjälper till besvara “Var?”-frågan i optimeringsarbetet.
    5. Sökmotorn bör hantera långa specifika sökningar, så som “blå jeans i storlek 26”. Varför? Jo, undersökningar har visat att onlinebutiker vars sökfunktion hanterar långa grammatiska meningar har abandoned cart rate på 2% jämfört med 40% för de sajter som bara levererar resultat på enkla textsökningar.

asos.com tillåter besökaren att skriva in långa sökfraser och sen filtrera dem efter en rad faktorer

  1. Anpassa layouten och användarupplevelsen där resultatet presenteras, baserat på typen av produkter som ditt företag säljer. För de som söker efter “jacka” så är bilder viktigare än för de som söker på 55” samsungen där info om produkten spelar större roll.
  2. Tillåt sökresultaten att filtreras/ förfinas av användaren själv utifrån produktkategori, pris, recension och andra relevanta faktorer.
    Så gå inte miste om värdefulla kunder utan prioritera sökarna för ökad konvertering!

Hur arbetar du med on-site search idag? Dela med er av era bästa tips!

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.