Så spårar du dina 404-sidor med hjälp av Google Tag Manager

Peter Jacobson

Med bättre och enklare koll på sidor som ger dina användare en oönskad 404-sida, kan du identifiera och fixa problem. Vi rekommenderar Google Tag Manager och vi ska visa hur du på bästa sätt spårar din sajts felsidor.

Tidigare i år publicerade vi en undersökning som visade att 70 % av Sveriges topp-sajter måste förbättra sin 404-sida. Skandal kan tyckas.

Din 404-sida är viktig och den kommer att visas. Varför visas den? Jo, för att du har sidor som inte längre finns, har fel url osv osv – Dessa sidor som genererar en 404-sida kan du spåra, bästa sättet är via Google Tag Manager (GTM) och vi ska förklara, steg för steg, exakt hur du gör.

Spårning via GTM är inte enda sättet, du kan exempelvis spåra dina 404-sidor genom ett tillägg ert CMS eller genom Google Search Console. Idag ska det dock handla om den kombinationen av verktyg som de flesta sajter numera har – nämligen Google Analytics och Google Tag Manager.

OBS: Denna metod gäller speciellt om du vill sätta upp spårning av dina felsidor – utan att behöva göra en deploy.

Hur vet jag om jag har problem?

404-sidaFör att skaffa sig en uppfattning av omfattningen går det bra att kika i Google Analytics. Ett sätt att göra det är att gå in i rapporten för samtliga sidor och söka fram hur många sidvisningar det är av sidor som har titeln ”Page not found” – det beror förstås på hur er egen 404-sida är uppsatt.

Är det noll eller nästintill, ja då har du inget större problem. Är det däremot en ”betydande andel” av dina sidvisningar så bör du gräva lite djupare. Givetvis beror det på vilken typ av sajt och hur många besökare ni har.

Oavsett vilket så kan det vara bra att ta reda på vad som är fel – vilka länkar är det som inte funkar och varifrån kommer besökarna? Hur du tar reda på det ska jag snart visa.

Vi börjar med att titta på själva 404-sidan

Hur hittar du den då? Skriv bara in www.erwebbadress.se/*något trams* – till exempel conversionista.se/plingplong – så bör den dyka upp och se ut ungefär så här:

Det vi måste ta reda på är vilken variabel som vi ska använda och som är unik för vår 404-sida. Vi går därför till Google Tag Manager och väljer Preview and debug mode.Google Tag Manager - Preview and Debug mode

Ladda om 404-sidan så ser du nu även Google Tag Managers konsolfönster, välj ”Pageview” i summeringen till vänster, sen ”Variables” i toppmenyn i samma fönster.Möjliga variabler på en 404-sida

Det vi kan se i listan är bland annat 404-sidans faktiska URL – men tyvärr ingen variabel som är unik och samtidigt dynamisk för framtida felaktiga URL:er. Vi behöver därför skapa en ny variabel och då är det bra att välja antingen sidtiteln eller sidans rubrik.Sidtitel och/eller rubrik

Nu vet du vad felsidan är. Om du vill veta hur den bör se ut, förklarar vi det här – Din felsida bidrar till din konvertering och ÄR viktig, öppna länken i ny tabb och läs sen.

NU: Spåra dina 404-sidor via GTM så här:

1 Skapa en javascript-variabel i Google Tag Manager

  1. Gå till ditt GTM-konto och välj ”Variables” och sedan ”New”. I det här fallet kommer vi att använda oss av sidtiteln som variabel och eftersom den går att komma åt med ett javascript-kommando så skapar vi just en javascript-variabel. Ange ”document.title” som namn och välj sedan ”JavaScript Variable”.Javascript-variabel med document.title
  2. Ange även ”document.title” som Configurable Variable.Configure variable
  3. Testa att det funkar genom att gå tillbaka till 404-sidan och ladda om, den nya variabeln bör då dyka upp i listan.Funkar den nya variabeln?
  4. Det ser bra ut, variabeln klar – nu är vi redo för nästa steg.

2Skapa en trigger

  1. Gå tillbaka till Google Tag Manager och skapa en trigger, döp den förslagsvis till ”404-sidor”, välj ”Page View” under Choose Event, samma sak under Trigger type.Skapa en trigger
  2. Under Fire on så väljer vi variabeln som vi just skapade – ”document.title”. Matcha sedan villkoren med er 404-sidas sidtitel, antingen en exakt match om titeln är statisk eller innehållsmatchning om det finns nån del av titeln som är dynamisk.­­I vårt fall väljer jag ”document.title > starts with > Page not found -”.Konfiguera triggern
  3. Om din sajt är på flera språk behöver du göra lika många som du har antal språk… Alltså ”Page not found…”, ”Sidan kunde inte hittas…” osv.
  4. Trigger = klar!

3 Skapa en tag med ett Google Analytics-event

  1. Det gör vi genom att gå till Tags i GTM-kontot, där vi skapar en ny tag som du döper utifrån eget tycke, t ex ”GA Event 404”, välj sedan ”Google Analytics” under Choose Product, Tag Type = den variant av Analytics som ni använder, tex Universal Analytics.
  2. Under Configure Tag och Track Type väljer vi ”Event”, vidare under Category så passar exempelvis ”404 Fel”, under Action och Label lägger vi in de fördefinierade variablerna {{Page URL}} – som visar vilken URL som har angivits och {{Referrer}} – som visar varifrån besökaren kom.
    Lämna Value tomt, och Non-Interaction Hit till ”True” – eftersom vi inte vill att det här eventet ska påverka studsarna.404-13
  3. Under Fire On så väljer vi More och sedan vår nyss skapade trigger.404-15
  4. Om din sajt är på flera språk så vill du koppla alla de triggers du skapade i steget innan, till taggen
  5. Spara taggen och stäng – nu är vi nästan klara!

4Testa att allting funkar

  1. Gå in i Preview and Debug-läge igen, öppna 404-sidan och ladda om sidan. Kolla under Tags i konsolfönstret och leta upp taggen vi just skapade.
  2. Klicka på ”Show More”, Event Action visar vilken URL som triggat 404:an, Event Category visar kategorin som vi valde och under Event Label är det tomt – men hade det här varit länktrafik och inte direkt dito så hade det funnits angivet där.

5Klara, färdiga, förbättra!

I en perfekt värld finns det inga 404-sidor, men tyvärr är världen vi lever i långt ifrån perfekt – så inom kort så bör du kunna se din nyskapade 404-rapport tillsammans med övriga eventsrapporter i Google Analytics. Så nu kan du åtminstone vara en världsförbättrare i liten skala genom att snabbt kunna åtgärda brutna länkar och andra hemskheter på din webbplats.

Sist men inte minst – lycka till!

Vi har tidigare skrivit en post om hur du spårar dina 404-sidor i GA. Den är inaktuell, använd istället den förklaring du just läst 🙂

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.