Swish i e-handeln – konverterar det ens?

Fredrik Degerman

Betaltjänsten Swish är appen som hälften av svenska folket använder för betalning till företag och privatpersoner. Smidig och enkel betalning är deras USP. Men funkar det lika enkelt för betalning i e-handeln? Vi har undersökt saken.

Swish används idag av över 5 miljoner användare i Sverige och är en app som låter dig göra snabba transaktioner till privatpersoner och företag. Du ”swishar” enkelt genom att bara ange mottagarens mobilteleonnummer, förutsatt att mottagaren också har Swish.

Det som nu skett, är att du också kan betala dina onlineköp med tjänsten, tack vare en officiell lösning som möjliggör Swish som betalmetod i checkout – Du behöver alltså bara ha mobiltelefonen tillgänglig vid köpet.

Swish i e-handel blev åter tillgänglig 30 januari 2017

I början av 2016 lanserades Swish officiella lösning för e-handel, i form av ett API (dessförinnan fanns det ett fåtal e-handlare som hade hacksat ihop sina egna APIn för att nyttja tjänsten). Kort efter lanseringen 2016 blev Swish-lösningen temporärt nedstängd och swish e-handelslösning ska nu, 30 januari 2017 alltså återlanseras efter tumulta omständigheter.

Swish ehandel

I den här posten har vi valt att fokusera på huruvida Swish som betallösning konverterar bättre eller sämre, än övriga betallösningar såsom Klarna, Dibs, Paypal etc. Vi gjorde en research redan under våren 2016 som vi nu återupptar.

Analyserad användbarhet

Vi slirade in på partykungen.se för att testa användbarheten. Varför just Partykungen? Jo, de har varit föregångare med Swish som betalningssätt (redan 2014 hackade de ihop sitt egna API).

Så här gjorde vi:
Vi valde att användningstesta betaltjänsten Swish, för att se hur tjänsten fungerar, hur friktionsfri den är/ inte är etc. Testerna genomfördes inte på en utvald testgrupp utan vi valde att genomföra testerna själva, för att analysera konverteringsaspekten specifikt.

Scenario: Besök partykungen.se och hitta en perfekt party-artikel, köp artikeln genom att betala med Swish – testa både desktop och mobil.

Mobil

Swish är en app på mobilen så det är inte en chock att Swish framför allt kommer till sin rätt vid köp i just mobilen.

På partykungen automatiskt går från:

partykungen.se BankID-appen Swish Klicka på “Betala” Färdig

Du behöver alltså aldrig släppa taget om nallen – Så här ser det ut:

Sammanfattat:

  • Enkelt (bara några få knapptryck, och du slipper hämta kort, fylla i betalfält etc)
  • Snabbt (du signerar betalningen med en app du redan är van att använda)
  • Tryggt (halva Sverige använder redan tjänsten)

Swish har potential för att bli ännu mer friktionsfri – kanske genom att du aldrig lämnar sajten?

Hur skulle användbarheten kunna vara ännu bättre? Jo, genom att inte behöva lämna sajten tex, det skulle eliminera ett steg och öka trygghetskänslan. Ett supersmidigt alternativ vore touch ID, vi återkommer till det i slutet av posten.

Desktop

När du genomför ett köp på desktop, men väljer att betala från mobilen, ges utrymme för en smula osäkerhet då enheterna ”inte sitter ihop”. Du går från desktop till mobil för att öppna en app, och sen gå tillbaka… Du hajar.

MEN, att slippa fylla i betalformulär, skriva av kort, HÄMTA kort, är en revolutionerande grej.

Swish vinner våra användningstester av befintliga betallösningar.

Nuf talkin, hur konverterar Swish i e-handeln?

Swish i e-handeln 30 januari 2017Funktioner som är enkla, snabba, trygga och efterlängtade konverterar i regel också bra. Så är även fallet för Swish i din checkout.

Vi har ej tillåtelse att lämna siffror eller visa på skillnader före/efter osv, men, det vi kan säga och konstatera, är att det ser lovande fint ut för e-handlare med integrerad Swish-betalning. Konverteringsgraden för framför allt mobil rör sig uppåt.

Vi på Conversionista är väldigt nyfikna på att se hur det utvecklar sig och hur konverteringsgraden i kassan förändras, framför allt när Swish mognat i e-handeln ytterligare lite.

Varför konverterar Swish bra?

Jo, när du konverteringsoptimerar vill du, generellt, öka motivation och minska friktion. Överlag vill vi öka motivation tidigt i köpresan och minska friktion sent i köpresan, då det mappar mot hur användaren tänker och beter sig i de olika stadierna. Du behöver vara motiverad för att påbörja ett köp, och det ska vara friktionsfritt att slutföra ett köp.

CRO modell steps

När användaren är i sista fasen (betalar) och ska ”bekräfta” dvs, slutföra ett köp, ska fokus ligga på att minska friktionen, genom att bl.a. jobba med att förenkla och försäkra – Vilket Swish gör.

Upp till 70% väljer att betala med Swish

Ett annat sätt att förstå användbarheten, är att titta på hur många som väljer att betala sina köp med Swish.

Vi har tagit del av statistik från Partykungen och Swedbank, där följande siffror bekräftas:

Artboard 1Siffror från Partykungen
Ca 10-12 % av köpen betalas via Swish hos Partykungen, det under 2016 och även idag januari 2017. I och med att fler e-handlare nu får tillgång till ett riktigt API så tror Joel Svensson, VD på Partykungen, att potentialen finns att få upp andelen till 20 %.

Swish tar andelar från primärt direktbetalningar, men också en anmärkningsvärt stor andel från kortbetalningar.

Daniel Frölander på Swedbank, E-commerce & Consumer finance:

  • Stadium ”upplevde” att Swish gav bäst konvertering och la Swish som förvalt betalsätt, det innan tjänsten temporärt stängde ner innan sommaren.
  • Ca 20-30% av köpen online sker via Swish, men skiljer mellan parter. Stadium låg på 30% i 2016 och Biljettkiosken på hela 74%.
  • Uppskattar att ca 5000-10000 e-handlare under 2017 ansluter sig till Swish (men det beror på när stora betalväxlar som Klarna Swish Checkout, Dibs, Payex etc väljer att ha Swish integrerat i sin tjänst).

Anonyma e-handlare
Om vi tittar på data från andra (anonyma) e-handlare, ser vi att andelen betalningar via Swish ligger mellan 11-13 %. Bryter vi ut försäljningen i mobilen så förvånar det inte att andelen ligger på 18 %.

Antalet användare i Swish ökar med ca 100 000 nya användare varje månad.

Andra friktionsfria lösningar

Swish har inga små konkurrenter när det kommer till att stoppa plånboken i mobilen, trots att det startades av DnB, Länsförsäkringar, ICA, Swedbank och Handelsbanken är det fler på väg in. MasterCard lanserade sitt MasterPass som flyttar dina kort från plånboken till mobilen dit även Norska DnB Nor kommer flytta alla sina kort.

Klarna har en egen betallösning med Mobilt Bank ID: Klarna Direkt. Med den här lösningen går du inte via Swish utan bekräftar köpet direkt via Mobilt Bank ID (ett steg mindre). Men du behöver vid första användning ange ditt bankkonto (en metod vi vill testa framgent här, och jämföra med Swish som redan är etablerad bland privatpersoner).

Apple Pay har lyst med sin frånvaro i Sverige, men är en tjänst erbjuder köp genom att du signerar betalningen med ditt fingeravtryck på hem-knappen. Väldigt enkelt och snabbt alltså.

Vi förväntar oss att dessa tre tjänster kommer förändra scenen när det gäller de mobila plånböckerna. Speciellt fingeravtrycksköp, nästan FÖR enkelt – det kommer att vara en game changer när det kommer till friktion, enkelhet och snabbhet. Det blir svårt att mäta sig mot.

Framtidsspaning:

Vi kan se att konverteringsgraden rör sig uppåt i framför allt mobilen i samband med implementering av Swish-betalning, men mer än så kan vi inte uttala oss om i dagsläget. Om jag (författaren, hej) får spekulera om tjänsten så tror jag att Swish-betalning kommer att ha framgångsrika år med att få besökare att genomföra köp i mobilen för att sedan bli en mindre aktör till förmån för exempelvis Apple Pay och MasterPass. Men vem är jag att gissa… Vad tror du?

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.